tisdag 5 april 2011

Regn

I moln med stor vertikal utsträckning så uppstår regn, och det kan vara regnmoln eller bymoln. I bymolnen är uppvindarna mycket kraftigare och det gör att regndropparna kan hålla sig svävande tills de blivit väldigt stora. I ett regnmoln kan avståndet mellan vattendropparna vara relativt stort av den anledningen att många små droppar absorberas av de stora under nederbördsbildningen. Regndropparnas storlek och hur tätt de faller beror på vattentillgång, hur de har bildats och hur förhållandena är i luften som de passerar ner mot marken. Om vattentillgången i molnet är god så finns det goda förutsättningar att dropparna ska bli stora. Men då måste det också finnas uppåtvindar som är tillräckligt starka för att hålla vattendropparna svävande. Skulle detta hända men att det blåser kraftigt så slås dropparna sönder lätt och blir mindre.
Anledningen till att det regnar mycket på sommaren är att den varma luften innehåller mycket mer fuktighet jämfört med den kalla luften. Det är i inlandet framförallt som sommarnederbörden är stor och det beror på att den till stor del faller som skurar. Skurarna bildas genom att luften närmast marken (som är uppvärmd av solen) värms upp och blir lättare. Den stiger därför uppåt där den blir avkyld och följderna av det blir kondensation och nederbörd. Sådan uppvärmning sker inte över havsytan på dagtid.
En skur kan pågå länge (i vissa fall upp till ett par timmar) eftersom moln kan röra sig väldigt långsamt. Men det vanligaste är att skurarna varar i mindre än en timma. Under sommaren kommer den mesta nederbörden under eftermiddagen när skuraktiviteten är på topp.

Regn är den vanligaste nederbörden i Sverige, förutom i Lapplandsfjällen där snö är vanligare.

(Källa: SMHI.se)

/ Sophia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar